Du är här:

Elpriskompensation i maj

Hofors Elverks kunder får elpriskompensation i maj

Regeringen beslutade i februari om en elpriskompensation för att stötta de som har drabbats av höga elräkningar i vinter. Hofors Elverks kunder kommer att få ta del av stödet i form av avdrag på elräkningen med start i maj.

Elnätsbolagen runt om i Sverige ansvarar för att sköta återbetalningen. De av Hofors Elverks kunder som har rätt till elpriskompensationen kommer att få stödet automatiskt i form av avdrag på en eller flera elräkningar. Kompensationen som nu ska betalas ut gäller för december 2021 samt januari och februari 2022.

Alla kunder ska ha fått kompensationen senast den 31 december i år.

Regeringen har även föreslagit att kunder i elområde 4 samt elområde 3, där Hofors Elverks elnätskunder ingår, ska kompenseras för höga elpriser i mars månad. Beslutet är ännu inte fattat i riksdagen.

Bakgrund: Varför en elpriskompensation?

Till följd av de höga elpriserna under hösten och vintern har regeringen beslutat om en elpriskompensation till alla kunder som har drabbats. Elpriskompensationen gör ingen skillnad på var i landet man bor, eller om man bor i lägenhet, villa eller radhus.

Stödet är utformat som en trappa som börjar på en förbrukningsnivå om 700 kWh per månad där kunden får 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor. De som har en förbrukning på över 2 000 kWh per månad kommer att kunna få 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor.

Förslaget om elpriskompensation för mars månad är även det utformat som en trappa men det har andra gränser för kilowattimmar och belopp. Det lägsta trappsteget ligger på 400 kWh och där kunden får en kompensation på 100 kronor. Det högsta trappsteget är på 2000 kWh och uppåt, och där kunden kan få 1 000 kronor per månad.

Källa: https://www.regeringen.se/artiklar/2022/01/fragor-och-svar-elpriskompensation/ Länk till annan webbplats.