Du är här:
Vad gör du om det blir elavbrott?
El finns i dagsläget i de flesta hem, utan att vi faktiskt behöver tänka så mycket på det. Men ibland händer det att elen faktiskt försvinner. Ibland några enstaka minuter, men ibland också upp till ett par timmar eller flera dygn. Då kan det vara bra att veta hur du ska tackla problemen som kan uppstå.
Håll värmen
Om elen försvinner är det inte ovanligt att husets uppvärmningssystem slutar att fungera. Det ger oftast inga problem direkt, då det i välisolerade hus tar mellan 1 och 3 dygn innan temperaturen sjunkit till +10 inomhus (vid -10 utomhus). Om elavbrottet ändå skulle dra ut på tiden och det börjar bli kallt inomhus, finns det knep att ta till.
- Se alltid till att brandvarnare och brandsläckningutrustning fungerar.
- Om du har en öppen spis eller en fotogen-, rödsprit- eller gasolkamin, är den perfekt att använda för att hålla värmen vid elavbrott. Tänk dock på att vädra ofta och korta stunder, försök gärna skapa korsdrag under några minuter. Använd inte dessa värmekällor när du sover, om inte någon är vaken och kan se till att det är ventilerat och har översikt över värmekällan.
- Samla alla personer i huset i samma rum. Tänk på att rum som ligger i söderläge i huset oftast håller sig varmare.
- Stäng in värmen i rummet genom att täcka över eventuella fönster i rummet. Detta kan göras genom att fälla ner persienner, hänga för filtar för fönstret, eller dylikt.
- Tänd ljus (stearinljus och värmeljus) som hjälper till att bibehålla värmen. Obs! Lämna aldrig dina stearinljus obevakade.
- Klä på er varma kläder (i en situation där det börjar bli kallare är ett tips att plocka fram vinterkläder som vantar, mössor, filtar och annat).
- Om du har möjlighet att värma vatten, skapa en värmedyna genom att fylla en flaska med varmt vatten och linda in i en handduk.
- Samla alla personer i huset till att sova i samma rum eller säng. Tillsammans håller ni varandra varma. (Obs. Är du ensam, eller om det ändå börjar att bli kallt, bygg en koja med filtar över ett bord. Filtarna stänger in värmen under bordet när de täcker för bordets sidor, och du kan hålla dig varm i din koja.
Håll ljuset
Leta rätt på ljuskällor i form av stearinljus, värmeljus, ficklampor, fotogenlyktor o s v. Tänk på att fördelen med ljuskällor som har en låga, är att de även ger värme. Tänk dock på att de även förbrukar syre, så stäng inte dörren till rummet helt, utan lämna en öppen glipa för luftväxlingens skull.
Hantera vatten
Ett längre elavbrott kan skapa konsekvenser för tillgången av vatten. Om vattenverket saknar reservkraft kommer trycket i ledningarna att sjunka inom några timmar. Om du inte har vatten kommer du inte kunna spola i kranar eller toaletten. Tänk därför på följande:
- Om elavbrottet är långvarigt (mer än en timme), fyll på kärl eller flaskor från kranen. (Räkna med ett par liter för varje person i hushållet.)
- Om du är osäker på vattnets kvalitet, koka det i 3 minuter.
- Vid ett långvarigt elavbrott ska kommunen ordna en utdelningsplats för vatten. Platsen får du höra via lokalradion eller via bilar med högtalare.
- Du kan också smälta is eller snö och hämta vatten från vattendrag eller sjöar. Men tänk då på att rena vattnet innan du dricker det, använder det till personlig hygien eller till att laga mat.
Att rena vatten
Du kan rena vatten genom att hälla det genom ett kaffefilter och koka det i 10 minuter. Då filtreras partiklarna bort via kaffefiltret och bakterierna kokas bort.
Om toaletten slutar spola
Vid ett totalt elavbrott kan det hända att toaletten slutar att spola. Det kan snabbt leda till ett totalt stopp i ditt avloppssystem. Om toaletten inte spolar är det därför bättre att använda en hink, eller sätta en plastsäck i toaletten.
Fixa maten
Frysen och kylen
- Öppna inte frysen! Det kan kännas frestande att öppna frysen för att se hur det går för dina frysta matvaror vid ett elavbrott. Men det gör att de tinar fortare. Om du låter bli att öppna frysen klarar sig dina frysta varor 1-2 dygn vid ett elavbrott. Är det vinter eller väldigt kallt ute kan du ställa ut dina matvaror på balkongen eller utomhus.
- Ditt kylskåp ska i vanliga fall vara runt 4 grader. Skulle det vara kallare än så ute så riskerar varorna i ditt kylskåp att frysa. Du kan isåfall isolera kylskåpet med en pappkartong, tidningspapper, frigolit eller liknande.
Laga mat
- Förbered med ett reservförråd av mat som tål att lagras i rumstemperaturer och som snabbt kan lagas. Snabbmakaroner, snabbris, potatismos, konserver, portionsförpackade soppor och dylikt kan vara bra att ha hemma när elavbrottet inträffar.
Har du en gas- eller vedspis kan du laga din mat som vanligt. Om du har en utegrill kan du använda den utomhus till din matlagning och om du har ett camping- eller friluftskök att använda kan detta också vara ett bra alternativ. Tänk dock på följande:
- Förvara inte bränsleflaskor intill ett brinnande kök.
- Vädra ofta och kort då alla öppna lågor förbrukar syre.
- Placera inte camping- eller friluftsköket på spisplattan i köket. Fettet i fläkten ovanför spisplattan kan ta eld och sprida sig i ditt hus via ventilationskanalerna.
- Träkolsgrillar får bara användas utomhus där det är god luftväxling. Inomhus kan gaserna från en träkolsgrill snabbt nå dödliga mängder.
Om du inte har en grill eller extra kök kan du bygga en eldstad utomhus.
Håll dig uppdaterad
Information om elavbrott och konsekvenser av dessa ges via Sveriges Radio P4.
- Förbered dig med reservbatterier och utrustning som batteri- eller solcellsdriven radio. Många mobiltelefoner har radio, så att inverstera i en powerbank som håller ditt mobilbatteri laddat är en bra idé.
- Prata med grannar och bekanta för att få eller ge information kring avbrottet.
- Tänk på att telefonin (både fast och mobil) kan uppleva störningar under ett elavbrott.
Saker att ha hemma när elavbrottet inträffar
Det är inte lätt att veta i förväg när ett elavbrott kommer att inträffa. Vi har därför sammanställt en checklista för saker du alltid kan se till att ha hemma och som gagnar dig vid ett elavbrott.